vineri, 9 ianuarie 2004

Cap. I - Filosofia - 1. PLATON - REPUBLICA

Meta-filosofia - orizont de reflectie in care sunt abordate si solutionate intrebari privind obiectul filosofiei, problematica, functiile dar si inceputul si originile ei.

Ce este filosofia? - inca din Antichitate filosofii s-au oprit asupra acestei intrebari; etimologia cuvantului "filosofie" duce la un posibil raspuns: in greaca veche "philosophia" inseamna iubire de intelepciune; este calea pe care trebuie sa o urmeze gandirea pentru a ajunge la cunoastere. Filosofia este cunoasterea de dragul cunoasterii, cunoasterea dezinteresata. Astfel, filosofia devine un mod de a trai si determina caracterul uman.

Problemele abordate in filosofie, in speta despre sensul, rostul, ce este filosofia, au fost si raman teren pentru controverse, a.i. in filosofie exista orientari, scoli, curente, fiecare promovand o anumita conceptie.

PLATON adopta genul de filosofie speculativa rationala creand filosofia idealist obiectiva a Ideilor sau Formelor (eidos). Potrivit teoriei adevarata Realitate (aletheia) o constituie Ideile, esente suprasensibile, imuabile, ce fac parte dintr-o lume aflata in afara timpului si spatiului, dominate de un principiu suprem de natura divina - Ideea de bine.
Filosofia speculativa numeste cunoasterea obtinuta prin intuitie contemplatie, meditatie si este rationalista - respinge adevarul cunoasterii senzoriale.

Pentru Platon actul de a filosoa (uimirea si contemplatia) reprezinta o orientare a omului catre esenta sa. Filosofia - parte constitutiva a formarii vietii si caraterului umanș urmarea filosofiei devine o educatie a firii umane (paideia). Sufletul prin filosofie e eliberat catre cunoastere. Filosofia este calea privilegiata a sufletului de a accede la inteligibil.
Platon compara filosofia cu eliberarea privirii catre soare sau a cunoasterii catre inteligibil (ex. mitul pesterii).

Filosofia nu este scop in sine, ci mijloc, cale catre cunoastere. Filosofia este dupa Platon o 'arta a rasucirii': dinspre devenire, simturi, catre ceea-ce-este; suisul sufletului catre locul inteligibilului.


In gandirea greceasca filosofia se naste din uimiea si contemplatia asupra realitatii. Pentru Platon solutia consta in alegerea caii luminate, cunoasterea rationala a lumii, a ceea-ce-este, caci exista doua modalitati de a trai: in nestiinta - intuneri, amestecul falsitatii cu aparenta sare in lumina prin filosofie.
Metoda cunoasterii "Ideilor" era pentru Platon dialectica, miscarea gandirii de la notiunile particulare la cele generale si invers.

Prin teoria stiintei ca doctrina a universalului Platon a influentat gandirea stiintifica ulterioara. sub influenta lui Heraclit, chiar depasindu-l, Platon elaboreaza in forma idealista importante idei dialectice.

Filosofia platonica a influentat si inspirat unele curente idealiste contemporane : fenomenologia, personalismul

Pentru a-si promova teoria Ideilor, Platon adopta stilul filosofiei continentale: numeste indirect metafizica, fenomenologia, existentialismul, are ca model stiinta a priori (deducerea teoremelor din axiomele date). Are ca temei adevaruri despre natura umana, lume, existenta din care deduce prin ratiunea speculativa un sistem coerent de idei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu